Grafy, matice a matroidy - Voglová, Zuzana (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Matroid je m00e1lo vyu017e00edvan00fd pojem z diskr00e9tn00ed matematiky 00fazce spojen s teori00ed graf016f, svazy a line00e1rn00ed algebrou. Autorka se sna017e00ed 010ditateli nejprve p0159ibl00ed017eit historii matroid016f, ve kter00e9 se v011bnuje tak00e9 z00e1kladn00edm pojm016fm z teorie graf016f a matic. Poukazuje na podobn00e9 vlastnosti graf016f a matic, kter00fdch si pravd011bpodobn011b v0161iml i americk00fd matematik Whitney, kter00fd zavedl pojem matroid. Pak n00e1sleduje samotn00e1 definice matroid016f a jejich vlastnost00ed. Na konci nechyb00ed p015900edklad z praxe, kter00fd se d00e1 snadno 0159e0161it za pomoci teorie graf016f, a spr00e1vnost tohoto 0159e0161en00ed se d00e1 snadno dok00e1zat pr00e1v011b za pomoci teorie matoid016f."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Matroid je málo využívaný pojem z diskrétní matematiky úzce spojen s teorií grafů, svazy a lineární algebrou. Autorka se snaží čitateli nejprve přiblížit historii matroidů, ve které se věnuje také základním pojmům z teorie grafů a matic. Poukazuje na podobné vlastnosti grafů a matic, kterých si pravděpodobně všiml i americký matematik Whitney, který zavedl pojem matroid. Pak následuje samotná definice matroidů a jejich vlastností. Na konci nechybí příklad z praxe, který se dá snadno řešit za pomoci teorie grafů, a správnost tohoto řešení se dá snadno dokázat právě za pomoci teorie matoidů.