Matematické války v USA (1) - Stein, David (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Matematick00e9 v00e1lky je pojmenov00e1n00ed boj016f, kter00e9 v USA vyvolala reforma vyu010dov00e1n00ed matematiky na Z0160 a S0160. Toto americk00e9 reformn00ed my0161len00ed je v n011bkter00fdch ohledech bl00edzk00e9 reformn00edmu my0161len00ed u n00e1s, m016f017ee b00fdt tedy pou010dn00e9 i pro 010desk00e9 010dten00e10159e. 010cl00e1nek popisuje po010d00e1tky reformy, kritiku tradi010dn00ed v00fduky, nov00e9 mo017enosti a pot0159eby sou010dasnosti, z00e1kladn00ed c00edle reform00e1tor016f, doporu010den00e9 zm011bny reform00e1tor016f ve 0161koln00ed matematice, standardy NCTC, obsah standard016f a jejich postoj k p00edsemn00e9mu po010d00edt00e1n00ed a kalkul00e1tor016fm."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Matematické války je pojmenování bojů, které v USA vyvolala reforma vyučování matematiky na ZŠ a SŠ. Toto americké reformní myšlení je v některých ohledech blízké reformnímu myšlení u nás, může být tedy poučné i pro české čtenáře. Článek popisuje počátky reformy, kritiku tradiční výuky, nové možnosti a potřeby současnosti, základní cíle reformátorů, doporučené změny reformátorů ve školní matematice, standardy NCTC, obsah standardů a jejich postoj k písemnému počítání a kalkulátorům.