Axiomatika projektivní geometrie aneb skoro z ničeho krásná teorie - Zelinka, Bohdan (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autor uv00e1d00ed, 017ee povinn00e1 projektivn00ed geometrie m016f017ee b00fdt zalo017eena na soustav011b axiom016f, kter00fdch je pouze p011bt. Zmi0148uje zde autora Felixe Kleina, kter00fd mluv00ed o geometrii jako o zkoum00e1n00ed invariant016f grup transformac00ed a d011bl00ed ji na jednotliv00e9 obory podle toho, o jak00e9 grupy transformac00ed jde. (Invariantem grupy transformac00ed se rozum00ed to, co se p0159i 017e00e1dn00e9 transformaci z t00e9to grupy nem011bn00ed). Hlavn00edm t00e9matem 010dl00e1nku je pak odpov011b010f na ot00e1zku 201eCo se tedy nem011bn00ed p0159i prom00edt00e1n00ed?201c a v00fd010det p011bti axiom016f."" data-sheets-userformat=""2":14720,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Calibri","16":11">Autor uvádí, že povinná projektivní geometrie může být založena na soustavě axiomů, kterých je pouze pět. Zmiňuje zde autora Felixe Kleina, který mluví o geometrii jako o zkoumání invariantů grup transformací a dělí ji na jednotlivé obory podle toho, o jaké grupy transformací jde. (Invariantem grupy transformací se rozumí to, co se při žádné transformaci z této grupy nemění). Hlavním tématem článku je pak odpověď na otázku „Co se tedy nemění při promítání?“ a výčet pěti axiomů.