Úvaha: učíme v matematice myslet? - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Pan Ku0159ina n00e1m poskytl upravenou verzi refer00e1tu, kter00fd roku 1996 p0159ednesl s00e1m v Pardubic00edch. Je to 00favaha, kde nap0159ed rozeb00edr00e1 co je to vlastn011b my0161len00ed a pot00e9 se teprve s00e1m sebe pt00e1, zda se ve 0161kole d00e1 my0161len00ed v016fbec rozv00edjet a jak00e9 je matematick00e9 my0161len00ed. Cel00fd 010dl00e1nek souvis00ed s probl00e9mem jak nahradit 201etransmisivn00ed201c p015900edstup k vyu010dov00e1n00ed p015900edstupem konstruktivn00edm."" data-sheets-userformat=""2":14720,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Calibri","16":11">Pan Kuřina nám poskytl upravenou verzi referátu, který roku 1996 přednesl sám v Pardubicích. Je to úvaha, kde napřed rozebírá co je to vlastně myšlení a poté se teprve sám sebe ptá, zda se ve škole dá myšlení vůbec rozvíjet a jaké je matematické myšlení. Celý článek souvisí s problémem jak nahradit „transmisivní“ přístup k vyučování přístupem konstruktivním.