Maturitní zkouška z matematiky na zemské vyšší reálce císaře Františka Josefa v Jevíčku v roce 1904 - Hrubý, Dag; Kott, Dalibor (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Jak ji\u017e n\u00e1zev napov\u00edd\u00e1, auto\u0159i cht\u011bj\u00ed \u010dten\u00e1\u0159i p\u0159ibl\u00ed\u017eit, jak vypadala maturitn\u00ed zkou\u0161ka z matematiky v roce 1904 na zemsk\u00e9 vy\u0161\u0161\u00ed re\u00e1lce. Pro \u00fa\u010dely tohoto \u010dl\u00e1nku se nezab\u00fdvali legislativou, a proto zde nejsou uvedeny podm\u00ednky, za jak\u00fdch zkou\u0161ka prob\u00edhala. \u00dalohy se t\u00fdkaj\u00ed p\u0159edev\u0161\u00edm algebry, pojistn\u00e9 matematiky, element\u00e1rn\u00ed a analytick\u00e9 geometrie a \u010d\u00e1ste\u010dn\u011b sf\u00e9rick\u00e9 trigonometrie, kombinatoriky a pravd\u011bpodobnosti. Na dal\u0161\u00edch stran\u00e1ch je pak u\u017e p\u0159\u00edmo zad\u00e1n\u00ed t\u00e9to zkou\u0161ky."}" data-sheets-userformat="{"2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"}">Jak již název napovídá, autoři chtějí čtenáři přiblížit, jak vypadala maturitní zkouška z matematiky v roce 1904 na zemské vyšší reálce. Pro účely tohoto článku se nezabývali legislativou, a proto zde nejsou uvedeny podmínky, za jakých zkouška probíhala. Úlohy se týkají především algebry, pojistné matematiky, elementární a analytické geometrie a částečně sférické trigonometrie, kombinatoriky a pravděpodobnosti. Na dalších stranách je pak už přímo zadání této zkoušky.